8 Eylül 2009 Salı

MULTILINE - I

AutoCAD 13’ten beri komut listemizde yeralan MLINE, ufak tefek te olsa değişikliklere uğrayarak AutoCAD 2008’e kadar geldi. MLINE komutu ile duvar, yol, izolasyon vb. temsil eden, 2 ya da daha çok çizgiden oluşan paralel çizgiler oluşturuyoruz. MLINE çizgileri tek bir elemanmış gibi birlikte hareket ediyorlar.

Fig.1
Fig.1

Tipik bir MLINE parçası şekil 1’de verilmiştir. Üstteki parça STANDARD stilde, alttaki ise ‘AutoCAD Günlüğü’ için hazırladığım yeni stilde çizilmiştir. Gördüğünüz gibi yeni bir stil oluşturarak, çizgilerin renk ve çizgi tipine müdahele edebiliyoruz.
İlk yazımızda standard bir MLINE çizgisini nasıl oluşturduğumuza bakacağız. MLINE stillerinde her bir paralel çizgi için öteleme uzaklığı belirtilir. STANDARD stili için bu değerler şekil 2’de gösterildiği gibi, +0.5 ve -0.5’tir.

Fig.2
Fig.2

Bu yaklaşım çok akıllıcadır; çünkü toplamda 1.0’a karşılık gelen bu ölçü rahatça ölçeklenebilir. Şimdi hemen bir MLINE parçası çizerek bunun ne anlama geldiğine bakalım.

Command : MLINE
Current settings: Justification = Top, Scale = 20.00, Style = STANDARD
Specify start point or [Justification/Scale/STyle]:

Komutu girdiğimiz anda mevcut MLINE çizim ayarları ekranımıza geliyor. Hizalama ( justification ) üstten, ölçek ( scale ) 20 ve stil STANDARD olarak belirlenmiş. Hizalama saat yönünde çizim yapmaya göre verilmiştir. Ölçek ise Şekil 2’de açıkladığımız öteleme değerlerinin çarpanı olacaktır. Yani STANDARD stili için çizgi aralığı 20 birim olacaktır. Bundan sonrası tipik çizgi komutu gibi çalışmaktadır. Belirlediğiniz noktaları işaretleyerek çiziminizi tamamlayabilirsiniz.

Fig.3
Fig.3

Şekil 3’te kapalı bir çizim görüyorsunuz. Yani çizimi C ( Close ) seçeneği ile bitirebilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder