Bu yazımda sizlere çizimimizde bulunan blokların ayrıntılı özelliklerini nasıl raporlayacağımızdan bahsedeceğim. Ayrıntılı özellikler ise bloğun sayısı, layer bilgisi, renk bilgisi, yerleşim noktası yada blok içinde bulunan bizim yarattığımız attributelerin değerleri gibi bilgiler.
Komutu ilk çalıştırdığımızda bizi şekil 1’ de gördüğümüz ekran karşımıza çıkacak. Bu ekranda bize iki seçenek sunuluyor bu çizimden daha önce rapor alıp ayarlarımız .blk dosyası olarak kaydettiysek aynı ayarlarla tekrar işlem yapabilmemiz için alttaki seçeneği seçiyoruz. Eski ayarlarım yok yeni baştan yapacağım diyorsanız da üstteki seçeneği seçmelisiniz.
Şekil 1.
İlk ekranda işimizi bitirip gerekli seçimi yaptıktan sonra next butonuna basıp şekil 2’ de görülen ekranda hangi blokların raporunu alacağımızı belirliyoruz. Select object seçeneğiyle çizimden seçeceğimiz blokların özelliklerini raporlayabiliriz. Current drawing seçeneğindeyse açık olan geçerli çizimin içerisinde bulunan blokların tamamının özelliklerini listeliyebiliriz. Üçüncü seçenek olan Select drawings seçeneğiyle de geçerli çizimin dışında başka çizimlerin içindende bilgi alabiliriz. Bu seçeneği seçtikten sonra browse butonuna basıp açılan pencereden istediğim çizim/çizimleri seçebiliriz. Bu şekilde birden çok çizim içerisinden aynı anda bilgi almamız mümkün olur.
Şekil 2.
Pencerenin aşağısında görülen Additional Settings butonuna bastığımızda şekil 3’te görülen Additional Settings penceresi açılacaktır.
Şekil 3.
Bu pencerede bulunan Block settings bölümünde hangi tür blokların rapora dahil edilip edilmeyeceği. Yer almaktadır.
• Include nested blocks seçeneği seçili olursa çizim içerisinde bulunana iç içe blokların tamamı sayılır. Bu seçenek işretli değilse blok içerisinde bulunan bloklar dikkate alınmaz sadece en dıştaki blok listelenir.
• Include blocks in xrefs seçeneği seçiliyse xref içerisinde bulunan bloklarda listelenir. Aksi taktirde listelenmez.
• Include xrefs in block counts seçeneğiyse xreflerin blok sayısına dahil edilip edilmeyeceğini belirler.
Count settings bölümünde ise çizimin hangi alanında bulunana blokların sayıma dahil edileceği belirlenmekte.
• Only include blocks in model space seçeneği ile sadece model space’te bulunana blokları listelenir. Layoutlarda bulunan bloklar göz önünde alınamaz.
• Include all blocks from entire drawing seçeni seçiyken ise çizimde bulunan bütün bloklar listelenir.
Bu pencerede gerekli seçimleri tamamlayıp kapattıktan sonra ileri deyip şekil 4’te görülen 3. sayfa karşımıza çıkıyor. Bu sayfada çizimde bulunan hangi blokların hangi özelliklerinin listelenmesini istediğimizi belirliyoruz.
Şekil 4.
Bu sayfada sol üstte bulunana “Exclude blocks without attributes” seçeneğini işaretlersek çizimde bulunan bloklardan içerisinde attribute bulunmayanları sayıma dahil etmeyecektir. Aynı şekilde sayfanın sağ üstünde bulunan “Exclude general block properties” seçeneği seçil olursa da çizgi tipi, renk, layer gibi genel blok özelliklerini rapora dahil etmeyecektir.
Sayfada bulunan listelerden solda olanı çizim içerisinde bulunana blokları göstermektedir. Buradan listelenmesini istemediğimiz blokların yanlarında ki işareti kaldırarak listelenmemesini sağlayabiliriz. Bu liste çoklu seçimi desteklemektedir birden çok bloğu seçmek için önce bir tanesini seçip daha sonra Shift tuşuna basılıyken diğerini seçerek arada kalan bütün blokları seçmiş olabiriz.
Sayfanın sağında bulunana listedense listelenmesini istediğimiz attribute değerlerini ve blok özelliklerini belirleriz. Bu sayfada gerekli seçimleri yaptıktan sonra next butonuna basıp yeni açılan sayfada şekil 5’te görüldüğü gibi listemizin ayrıntılı halini görebiliriz.
Şekil 5.
Bu sayfada görülen sütunları tutup taşıyarak istediğimiz şekilde sıralayabiliriz. Extract attribute data to bölümünden ise çizimden topladığımız verilerin ne şekilde kaydedileceğini belirleyebilirsiniz. AutoCAD table seçeneği seçili olduğundan hazırlanan veriler Autocad çizimin içine yerleştirilebilir bir tablo halinde hazırlanır ve çizimde belirlediğimiz bir noktaya yerleştirilir. External file seçeneği seçiliyken de hazırlanan veriler csv, xls, mdb, txt formatlarında dışarıya aktarılabilir. Eğer AutoCAD table seçeneği seçiliyse Şekil 6 da görülen 5. sayfa karşımıza çıkacak.
Şekil 6.
Şekil 6 da görülen sayfada Autocadin içerisine yerleştireceğimiz tablonun özelliklerini belirleyebilirsiniz. Daha sonra next butonuna basınca şekil 7 de görülen sayfa karşımıza çıkacak.
Şekil 7.
Bu sayfada görülen save template butonunu kullanarak yaptığımız ayarları bir şablon olarak kaydedip daha sonra tekrar aynı ayarları yapmak ile uğraşmadan rapor alabilirsiniz. İşlemi tamamlamak için finish butonuna basıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder