8 Eylül 2009 Salı

AutoCAD Blokları ve Ölçeklendirme


bun-img1

AutoCAD 2002 ile birlikte bloklar için ölçü birimi kavramı oluşturuldu. Buna göre (1) bloğu oluştururken ve (2) bloğu yerleştirirken seçtiğiniz ölçü birimine göre AutoCAD, ilgili bloğun ölçeğini değiştirerek çiziminize uygun hale getiriyor. Böylelikle örneğin ‘inç’ olarak hazırlanmış bir blok ‘cm’ olarak ayarlı bir çizime yerleştirirken 2.54 kat büyütülüyor ( Şekil 1 ).



Şekil 1
Şekil 1

Şimdi bunun nasıl yapıldığını birlikte inceleyelim: Öncelikle blok tanımlama ekranına göz atalım ( Şekil 2 ).

Şekil 2
Şekil 2

Oluşturduğumuz blok 10x10 ölçülerinde bir kare. ‘Block unit’ olarak ‘inches’ seçiyoruz. Bunu yaparak bu bloğun inç olarak ayarlanmış ( ya da kabul edilmiş ) bir çizimde oluşturulduğunu belirtiyoruz. Eskiden olsaydı, cm olarak kabul ettiğimiz bir çizime bu bloğu yerleştirdiğimizde yine 10x10 ölçülerinde gelecekti. Oysaki bloklar gerçek hayattaki nesneleri temsil ediyorlar. Bir kahve masası olarak düşünebileceğimiz KARE isimli bloğumuz gerçekte 25.4x25.4 cm boyutunda bir nesneyi temsil etmesine karşın ( 1inç = 2.54cm ) çizimimize 10x10 cm olarak gelmesi kabul edilemez. İşte bu sebeple AutoCAD 2002’den itibaren, bloklar için Architectural Desktop’tan alınan ölçek birimi özelliği kullanıcılara sunuldu. İkinci aşamada çizimimizin ölçü birimi olarak kabul ettiğimiz değeri AutoCAD’e tanıtmak gerekiyor. Bunun için UNITS komutunu ya da ‘Format/Units...’ menüsünü kullanıyoruz ( Şekil 3 ).

Şekil 3
Şekil 3

Bu pencerede ‘Units to scale inserted content:’ ayarını ‘cm’ olarak değiştirdiğimizde, artık KARE isimli bloğumuz yerleştirilirken olması gereken ölçeğe gelecektir.

Sizinde anlayabileceğiniz gibi bu gerçekten faydalı bir özelliktir. Ancak blok kütüphanenizdeki tüm blokların oluşturulması esnasında birim belirtmeniz ( Şekil 2 ) zorunludur. Buna karşın eski blok kütüphanelerinde bu özellikten yararlanmak mümkün değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder