6 Eylül 2009 Pazar

Autocad “array” komutu

Eveet, uzunca bir aradan sonra yazmaya karar verdim. Bugünkü dersimiz autocadde array komutu. Çok kullanılan bir komut değildir aslında. Ama çoook ama çook önemli bir komuttur. Hani bunu bilmeyen programı öğrense de yaşamasın :)

Array makina parçaları yaparken veya bir mutfak masasının etrafına sandaye koyarken çok işimize yarar. Ben size burada faydalı olacağını düşündüğüm makina parçası yapımını array komutuyla anlatacağım.

Basit bir makina parçası yapmamız için gereken tek şey bir adet daire ve bir adet yamuk şekli çizmek.

Aşağıda göründüğü gibi yamuğumuzu çizip, çemberimizin üzerine yerleştiriyoruz.

Evet bu lişlemi yaptıktan sonra, commands satırına array yazıyoruz ve karşımıza şu pencere çıkıyor:

Biz işte buradan Polar Array yazan yeri seçiyoruz. Eğer “rectangular array”i seçseydik bu da diktörgensel şeylerin etrafında dönderiyor. Polar Array kısmını seçtikten sonra sağ üst köşede select objects diye bir kısım var. Ona tıklıyıp, çizdiğimiz yamuğu seçip enter’a basıyoruz.

Daha sonra ortalarda Total number of items yazan yere dairenin etrafında kaç tane yamuk istiyorsak sayısını giriyoruz.

Veee son olarak üst taraflarda Center point yazan yere bakın. Onun yanında x yazan yere mouse ile tıklıyıp dairemizin merkezini seçiyoruz ve enter’a basıyoruz. Tekrar bu pencere açılıyor ve ok’a basıp mutlu sona ulaşıyoruz.

İşte size basit ve hızlı bir makine parçası. İstediğiniz taktirde Çemberin yamuğun içinde kalan kısımlarını trimleyip adam gibi bir makina parçasına çevirebilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder