8 Eylül 2009 Salı

AcToolbox: AutoCAD İçin Alet Kutusu Projesi - Metin Dosyasından Koordinat Okuyarak Çizime Yerleştirme




Merhaba arkadaşlar,

Projemi geliştirmeye devam ediyorum. Bu hafta eklediğim komut yine IMPXYZ komutunun özelliklerinden. Belirli bir formattaki metin dosyasından nokta listesi okuyarak çizime yerleştiren uygulama.

Henüz edinmediyseniz, uygulamamızı aşağıda verilen bağlantıdan indirip kurabilirsiniz (Sadece AutoCAD 2010 ile çalışır.). Kurulum bittikten sonra AutoCAD'inizi açıp komut satırından IMPXYZ yazarak komutu çalıştırabilirsiniz. Karşınıza ana diyalog kutusu çıkacaktır.


Fig.1

Bu diyalog kutusunun sağ üst tarafında dışarıdan aktaracağınız koordinat dosyasının özelliklerini ayarlayıp, dosyayı seçmeniz gerekir. Programın kabul ettiği formatların listesi aşağıdaki gibidir.


Fig.3 Kabul edilen dosya formatları.

Gördüğünüz gibi, basit X Y formatından X Y Z RGB gibi renklere kadar profesyonel formatlar komut tarafından destekleniyor. Eğer ondalık ayracınız "." değil de "," ise bunu da okuma ayraçı ayarındna yapmalısınız.

Format ayarını yapıp (1), koordinat dosyasının yolunu gösterdiğinizde (2) okunan koordinatlar otomatik olarak listeye dolacaktır.


Fig.2

Artık bundan sonra koordinatları çizimde nasıl kullanacağınıza karar vermelisiniz. Ayarlarda "Çizim" başlığı altında istediğiniz ayarları yapabilirsiniz. İlk ayar "Şekil/Nesne" ayarıdır. Bu ayar aktardığınız noktalarla çizimde ne yapacağınız anlamına gelir.


Fig.4

POINT: Koordinatları nokta olarak çizime yerleştirir.

CIRCLE: Koordinatları çizime CIRCLE çizmek için kullanır. Çizdirmek istediğiniz dairelerin ayarlarını ve dilerseniz ortasına koordinat bilgisi koyup koymama yarını da yapabilirsiniz.

LINE: Noktalar sıralı ise ardarda LINE çizerek birleştirir.

POLYLINE, 3DPOLYLINE: Noktaları birleştirerek PLINE nesnesi yaratır. (Noktalar sıralı olmalıdır)

CIRCLE BLOCK: Daire bloğu yerleştirir.

Seçtiğiniz nesneye bağlı olarak çizim ayarlarını yapabilirsiniz.

Şekil ve Metin Katmanı: Çizilecek şekil ve (eğer yazdırmak istiyorsanız) ID metninin katmanını ayarlayabilirsiniz.

Daire Çap: Dairenin çap değeri

RGB İle Çiz: Eğer RGB değeri içeren bir dosya okuttuysanız noktaları RGB değerleri ile çizdirebilirsiniz. geçerli değerler "Evet" ve "Hayır" dır.

Ölçek: ID No yazısının daire çapına oranı.

Umarım işinize yarar. Projenin nasıl kullanıldığını ayrıntılı olarak proje anasayfasından öğrenebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder