10 Eylül 2009 Perşembe

Farenizin Sağ Tuşunu Daha Etkili Kullanın!

mouse

AutoCAD, kullanıcısı ile komut satırından iletişim kuran bir yazılım. Çok önceleri AutoCAD, DOS üzerinde çalışırken klavyeden komut girişi daha da önemliydi. Sn dönemlerde AutoCAD’in kullanıcı ara birimi geliştikçe komut satırının önemi azaldı. Ancak komut satırını izlemek kullanıcıya önemli geri beslemeler kazandırıyor hala.

Komut satırının bu yapısından dolayı girilen komutun onaylanması, önceki komutun tekrarlanması gibi çok sık kullanılan girdi tipleri olabildiğince çeşitli seçeneğe sahiptir. Örneğin SPACE tuşu, ENTER tuşu ve eskiden farenizin sağ tuşu sözü geçen işlevleri üstlenmişlerdir. Diyelim ki çizgi (LINE) komutuna girdiniz başlangıç noktasını farenizle işaretlediniz, diğer nokta için koordinatı elle girdiniz; onaylamak için ENTER ya da SPACE tuşuna basıyorsunuz. Çizgi komutunu bitirmek için gene ENTER ya da SPACE tuşuna basıyorsunuz. Hemen bir çizgi daha çizmek istediniz komutu tekrarlamak için gene ENTER ya da SPACE tuşuna basabiliyorsunuz.

Eskiden bu tuşlara bir de farenizin sağ tuşu (RIGHT CLICK) eklenmişti. Şimdi bu tuş konsept menüye ayrılmış durumda (Fig.1)


Pic.1

Gördüğünüz gibi yine en başta önceki komutu tekrarlama var. Ancak eğer eski bir kullanıcı iseniz bu işlem size pratik gelmeyecektir. İşte size bunun ayarını yapabileceğiniz AutoCAD ayarı:

Önce Tools menüsünden Options’a giriyorsunuz. İsterseniz komut satırına sağ tuşla tıklayıp OPTIONS seçeneğini seçebilirsiniz. Bu ekranda ‘User Preferences’ başlığından ‘Right click customization’ butonunu seçin.


Fig.2

Karşınıza çıkan ekranda çok gelişmiş seçenekler bulacaksınız (Fig.3).


Fig.3

Zaman duyarlı sağ tuş seçeneği ile AutoCAD’in kısa bir dokunuşları ENTER tuşu gibi uzun dokunuşları da standart işlev olarak algılamasını sağlayabilirsiniz.

Bunun dışında üç mod için de kendi alışkanlığınıza göre seçim yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder