8 Eylül 2009 Salı

Command:_FILLET

Çizim elemanlarını (çizgi, yay, bileşik çizgi, çember v.b.) birleşme ihtimali olan noktada birleştirerek köşe oluşturur. Fillet yapılan elemanlar birleşmek için uzayabilir ya da kısalabilirler. Komutu kullanırken elemanları ekranda kalmalarını istediğimiz kısımlarından seçmeliyiz. Seçilme yönlerinin dışındaki bölümler birleşim ya da kesişim yerlerinden itibaren kesilmiş olur.

Komuta Modify menüden, araç çubuğundan yada klavyeden “F” yazılarak girilebilir.

Fig.1
Şekil 1 Birleşim sırasında elemanlar uzar yada kısalır.

Fillet komutu içerisindeki “Radius” değeri “0” (sıfır) ise küt birleşim gerçekleşir. Keskin köşe küt birleşimdir. Fillet komutu içerisindeki “Radius” seçeneği değer içeriyorsa elemanların birleşiminde yay kullanılır. Fillet komutunda, girilen yarıçap değeri komuta tekrar girilip değiştirilene kadar aynı değerle işleme devam eder.

Fig.2
Şekil 2 Birleşimde yay kullanılacaksa bir Radius değeri belirtilmeli.

POLYLINE komutuyla çizilmiş veya bu özelliğe sahip çizim elemanlarının bütün köşelerine aynı yarıçap oluşturulacak ise Polyline seçeneği ile tek bir işlem de yapılabilir.

Fig.3
Şekil. 3 Önceden çizilmiş bir polyline da fillet’tan nasibini alıyor.

Fillet komutu uygulanırken kesişme ihtimali olan noktadan itibaren uzun kalan çizim elemanları kısalır, kısa kalan çizim elemanları da uzar. Bunu önlemek için FILLET komutuna girdikten sonra TRIM seçeneğini kullanılır. Uzun çizgilerin kısalması, kısa çizgilerin uzaması istenmiyorsa, NO TRIM seçeneği kullanılır. Böylece çizgilerin kaybolması önlenecektir.

Fig.4
Şekil 4 Alt komut Trim yardımı olsun yada olmasın seçeneği.

Peki Fillet Paralel çizgilerde nasıl davranır. Belki de fillet komutunun en güzel sürprizi burada çıkıyor karşımıza. Bildiğiniz gibi paralel çizgilerin birleşme ihtimali yoktur, yani sonsuzda bile birleşmediği kabul edilir. Fillet komutunu paralel çizgilere uygularsanız, bu çizgilerin aralarındaki mesafe çap kabul edilerek iki çizgi yayla birleştirilir. Fillet komutunun içindeki Radius değeri kaç olursa olsun, sonucu değiştirmez.

Fig.5
Şekil 5 Paralel çizgilerde önce seçilen çizgi referanstır.

Rectangle – Fillet (Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen)

Rectangle komutunun alt menülerinin içindeki Fillet komutu dikdörtgenin köşelerini verilecek bir yarıçap ölçüsüne göre yuvarlar. Dikdörtgen çizmek için komuta girdikten sonra “F” yazarak fillet alt komutuna geçilir. Burada radius değeri uygun bir değer yazarak onaylandıktan sonra dikdörtgenin karşı köşesi belirtilerek çizim tamamlanır.

Fig.6
Şekil 6 Dikdörtgen çizmeyi bir de böyle deneyin :%29

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder