8 Eylül 2009 Salı

AutoCAD 2010 İle Geometrik Ölçümler




AutoCAD 2010’a sessiz sedasız çok faydalı bir komut geldi: MEASUREGEOM. Bu komut çizim içerisinde hacim, uzunluk, açı, alan ve yarıçap ölçümleri yapabiliyor. Çoğu kullanıcı ölçüm işlemlerini ölçülendirme komutları ile yapar. Bu yöntem pratik olmaktan uzaktır. Önce ölçü komutuna girip, sonra gerekli seçeneği bulup, ölçülendirme yapıp silmek pek kullanışlı değil. AutoDESK kullanıcıların isteklerini dikkate alarak bu komutu geliştirmiş. Hep beraber inceleyelim.


Fig.1

Komuta şerit menüden ya da MEA kısaltması ile komut satırından erişebiliriz. Komutun çalışması oldukça basit. Hangi tip ölçü sorgulamasını yapmak istiyorsanız ilgili seçeneği seçip yönlendirmeleri uyguluyorsunuz. Örneğin hacim ölçmek istiyorsak:

Command:_MEASUREGEOM
Enter an option [Distance/Radius/Angle/ARea/Volume] :v
Specify first corner point or [Object/Add volume/Subtract volume/eXit] :o
Select objects:

Volume = 2792499.0545

Enter an option [Distance/Radius/Angle/ARea/Volume/eXit] : X


Komutun çalışma prensibi AREA komutuna benziyor. Aynı birimi ölçerken toplana çıkarma yapabiliyorsunuz. hacim ölçümlerinde 3 boyutlu nesneleri seçebiliyorsunuz. Alan ölçümü seçeneğinde AutoCAD 2010’un görsel iyileştirmeleri de devreye giriyor ve seçtiğiniz alan canlı olarak size gösteriliyor (Şekil2 ).


Fig.2

Komutu daha etkin kullanmak için AutoCAD komutlarının tanıtıldığı bölümümüzde AREA komutuna göz atmanızı öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder