14 Eylül 2009 Pazartesi

AutoCAD 3D Conceptual Design 125

AutoCAD 3D Kavramsal Tasarım 125

Neredeyse ... twenty-beş ilanları daha sonra hava hokey kürek için plastik parçalar oluşturmayı bitirdiğinizde! Kauçuk kavrama taşınmadan önce son bir görev, dizi kutusu şeklinde kaburga ve ardından sendika kaburga ve alt silindir etmektir.

Önce Kavramsal görsel stil ve daha sonra ki ben yukarıdaki modeli inceleyen kulüpler yörünge değişikliği gerekir.
3D 125a 

 
Sonra, ben Taşı komutunu düz Z kadar raket taşımak için ekseni kullanacağız. Kutupsal izleme grubu üzerinde, sen Z boyunca nesneleri taşıyabilirsiniz ekseni size X ve Y ekseni boyunca 2D tasarım için taşıyın tam olarak aynı şekilde döndü. Örneğin, bir yere alanda bir temel noktası alırım ve yukarı doğru sürükleyin ikinci noktayı seçmek.
3D 125bNow we’re ready to array the rib. AutoCAD has a 3D array tool (on the Modify panel of the Home tab), which you can use to array an object in three dimensions. I’ve found, however, that the plain old 2D array is sufficient for most of my 3D modeling needs. The rib for the air hockey paddle, for example, is on the XY plane and will be arrayed around a Z-axis (just like in 2D). In the Array dialog box, I chose the Polar option, selected the rib as the object to be arrayed, and specified the center of the cylinder to be the center point for array. I chose to enter the number of items (4) and the angle between the items (45). 3D 125c
Son olarak, cylind için sendika kaburgalar Birliği aracını kullanırız 3D 125d

AutoCAD Bitki 3D 2.010



Autodesk yakın AutoCAD 3D Tesisi 2010 yılı duyurdu!


Tasarım, model ve belge işleme tesisleri AutoCAD Bitki 3D 2.010 ile. Tanıdık AutoCAD platformu üzerine inşa edilen, AutoCAD Bitki 3D modern bir 3 boyutlu tasarım getiriyor bitki tasarımcılar ve mühendisler için. Özellikleri spec-tasarım ve standart parçaları katalogları borulama, ekipman yerleşimi düzene ve destek yapıları yardımcı tahrik gibi. Entegre AutoCAD ® P & ID işlevsellik ve izometrik yazım ve çizim destek verimlilik, doğruluk hızlı üretimi, ve koordinasyon.

10 Eylül 2009 Perşembe

Layout Görünüm Pencerelerinde Farklı çizgi Kalınlıkları İle Çıktı Almak

Layout Görünüm Pencerelerinde Farklı çizgi Kalınlıkları İle Çıktı Almak



Önceden hazırlanmış baskı ayarları” (http://www.autocadgunlugu.com/plot-baski-stilleri-plot-style-tables/ ) yazımızda katman ve renk temelli baskı düzenlerini anlatmıştık. İsimlendirilmiş baskı stilleri kullandığımızda (NAMED PLOT STYLES), paftalar (LAYOUT) üzerinde, aynı katmanlara, farklı görünüm pencereleri için (MVIEW) farklı kalem kalınlıkları atayabiliriz. [Bu yazı Layout kullanarak çıktı almayı bilen kullanıcılar için hazırlanmıştır.]Başlamadan önce hangi tarz baskı stilini kullanacağımızı belirlemeliyiz. Bunu yapmak için AutoCAD ayalarından (Tools/Options ya da OPTIONS komutu), PLOT & PUBLISH başlığında “Plot Style Table Settings…” penceresine girelim (Şekil 1).


Fig.1

Bu pencereden “Use named plot syles” seçeneğini işaretleyip, “Add or Edit Plot Style Tables…” penceresinden yeni bir tablo oluşturalım. Ben tablonun ismine “autocad-gunlugu.stb” ismini verdim ve içerisinde iki adet kalem tanımı yaptım (Şekil 2).


Fig.2

Bu tablo kontrol panelde “AutoCAD Plot Style Tables” kısmında saklanacaktır. Çiziminizde GOVDE isminde istediğimiz kalınlıkta ve renkte bir katman yaratıp bu katman ile basit bir şekil çizelim.


Fig.3

Olabildiğince basit tuttuğumuz bu çizim için tek şart tüm çizgilerin GOVDE katmanı ile çizilmiş olması. Şimdi pafta görünümüne geçip bu çizimi iki ayrı pencerede, iki faklı ölçek ve çizgi kalınlığı ile nasıl gösterebileceğimiz bakalım:

Öncelikle pafta görünümüne geçip (http://www.autocadgunlugu.com/layout-kullanarak-gelismis-cikti-alma/ yazısını inceleyiniz) iki adet görünüm penceresi hazırlayıp her ikisinde de farklı çizim ölçekleri verin (ya da vermeyin size kalmış) (Şekil 4).


Fig.4

Önce üsteki pencereyi çift tıklayıp içine girin ve katman penceresinden “VP Plot Style” karşılığını “KALIN” ve daha sonra diğer pencerenin içine girip aynı özelliğini “INCE” olarak düzenleyin (Şekil 5).


Fig.5

Bu ayarı yapabilmek için özelliğin üzerine gidip bir kez tıklamak yeterli (Şekil 6).


Fig.6

Bildiğiniz gibi pafta kullanmanın en büyük avantajı, görünüm pencerelerinin her birinde katman özelliklerinin farklı olabilmesidir ( http://www.autocadgunlugu.com/katmanlar-layer-3/ ) . Biz de iki farklı pencerede aynı katmanı iki farklı kalınlıkta olacak şekilde düzenleyebiliriz. Bu işlemin sonucunda alacağınız çıktı şekil 7’deki gibi olacaktır.


Fig.7

Gördüğünüz gibi aynı katmanla çizilse dahi aynı paftada aynı nesneyi farklı kalınlıklarda çizdirebiliyoruz. Katman özelliklerinde “VP Line Weight” özelliği ile de aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Ancak bu yöntemi benimserseniz her projenizde aynı ayarları tek tek yapmanız gerekir. Oysa baskı stili kullanmak bu durumda çok daha pratiktir.

AutoCAD Ekranında Kursörünüz Takılma Yapıyor mu?

AutoCAD Ekranında Kursörünüz Takılma Yapıyor mu?

Merhaba bu gün size basit bir ipucu ya da çözüm önereceğiz. Bazen çizim ekranında kursörünüz takılıyor gibi ya da kesintili hareket eder. Bunun nedeni aslında SNAP modunuzun açık olmasıdır.
snap-1
Fig.1

SNAP modu kursörünüzü ayarladığınız aralıklarla hareket etmesini sağlar ve bazı modüler çizimler için yararlıdır. Ayarı durum çubuğundan "Snap Mode" düğmesine sağ tıklayarak "Settings..." seçeneğinden yapılır.

snap-1
Fig.2

Siz F9 tuşuna absarak ya da durum çubuğundaki butona basarak SNAp modunu kapatıp açabilirsiniz. Böylece kursörünüz takılmaz.

Farenizin Sağ Tuşunu Daha Etkili Kullanın!

mouse

AutoCAD, kullanıcısı ile komut satırından iletişim kuran bir yazılım. Çok önceleri AutoCAD, DOS üzerinde çalışırken klavyeden komut girişi daha da önemliydi. Sn dönemlerde AutoCAD’in kullanıcı ara birimi geliştikçe komut satırının önemi azaldı. Ancak komut satırını izlemek kullanıcıya önemli geri beslemeler kazandırıyor hala.

Komut satırının bu yapısından dolayı girilen komutun onaylanması, önceki komutun tekrarlanması gibi çok sık kullanılan girdi tipleri olabildiğince çeşitli seçeneğe sahiptir. Örneğin SPACE tuşu, ENTER tuşu ve eskiden farenizin sağ tuşu sözü geçen işlevleri üstlenmişlerdir. Diyelim ki çizgi (LINE) komutuna girdiniz başlangıç noktasını farenizle işaretlediniz, diğer nokta için koordinatı elle girdiniz; onaylamak için ENTER ya da SPACE tuşuna basıyorsunuz. Çizgi komutunu bitirmek için gene ENTER ya da SPACE tuşuna basıyorsunuz. Hemen bir çizgi daha çizmek istediniz komutu tekrarlamak için gene ENTER ya da SPACE tuşuna basabiliyorsunuz.

Eskiden bu tuşlara bir de farenizin sağ tuşu (RIGHT CLICK) eklenmişti. Şimdi bu tuş konsept menüye ayrılmış durumda (Fig.1)


Pic.1

Gördüğünüz gibi yine en başta önceki komutu tekrarlama var. Ancak eğer eski bir kullanıcı iseniz bu işlem size pratik gelmeyecektir. İşte size bunun ayarını yapabileceğiniz AutoCAD ayarı:

Önce Tools menüsünden Options’a giriyorsunuz. İsterseniz komut satırına sağ tuşla tıklayıp OPTIONS seçeneğini seçebilirsiniz. Bu ekranda ‘User Preferences’ başlığından ‘Right click customization’ butonunu seçin.


Fig.2

Karşınıza çıkan ekranda çok gelişmiş seçenekler bulacaksınız (Fig.3).


Fig.3

Zaman duyarlı sağ tuş seçeneği ile AutoCAD’in kısa bir dokunuşları ENTER tuşu gibi uzun dokunuşları da standart işlev olarak algılamasını sağlayabilirsiniz.

Bunun dışında üç mod için de kendi alışkanlığınıza göre seçim yapabilirsiniz.

Proje Yönetimi: AutoCAD Projelerinizi Bir Arada Tutun.

Proje Yönetimi: AutoCAD Projelerinizi Bir Arada Tutun.

project_management

Projeleriniz ile ilgili en büyük dert, bir projenin birden çok çizimden oluşmasıdır. Bazı çizim ofisleri altlıklar da (XREF) ( http://www.autocadgunlugu.com/e-kitap-5-xref/ ) kullanıyorlar. İyi ve düzenli çalışılan projelerde dizinler de ayrı ayrı yapılanıp, yıllara ve projelere göre çizimler disklerde dosyalanıyor.

Bu tip projelerde çizimleri başka ofislere göndermek ayrı bir dert; bunu e-transmit ( http://www.autocadgunlugu.com/projelerinizi-paketleyin-ve-gonderin-e-transmit/ ) konusunda işlemiştik. Ancak ofis içerisinde de başka bir dert bizi bekliyor: XREF çizimlerinin nerede durdukları. Örneğin antet olarak kullandığınız bir XREF’i her proje dizinine kopyalamak pratik bir yaklaşım olmadığı gibi doğru de değil. Peki, çözüm ne?

Çözüm PROJECTNAME değişkeninde. Önce proje isminize karar veriyorsunuz. Sonra komut satırından PROJECTNAME yazıp ENTER tuşuna basıyorsunuz. Sonrada kararlaştırdığınız proje ismini girip komutu tamamlıyorsunuz.


Fig.1

Peki, bu komutla proje ismini AutoCAD’e bildirdik de ne oldu? Gerçekte daha önce AutoCAD seçenekleri penceresinde “PRJ1” isimli projemizde kullanmak istediğimiz XREF çizimlerinin dizinlerini tanıtmamız gerekiyor. OPTIONS komutunda “Files” başlığı altında bu ayara ulaşabilirsiniz (Şekil 2).


Fig.2

Bu bölümde istediğiniz kadar proje ismi ve istediğiniz kadar dizin ekleyebilirsiniz. Ofisinizin çalışma pratiğine en uygun ayarları yapmanızı öneririm.

AutoCAD Render Örnekleri

render 2

Merhaba sevgili okuyucular,

Daha önce size buradan bir çok render örneği vermiştik. Bu gün de, firmamızın modüler mutfak üreticileri için üretmekte olduğu, profesyonel mutfak tasarım ve sipariş yazılımı m-Pro Mutfak Otomasyon Yazılımı ile üretilmiş render örneklerini size sunmak istiyoruz.

render 1
Tasarım - Aylin Mete, Milimetrik Yapı

render 3
Tasarım - Aylin Mete, Milimetrik Yapı

render 2
Tasarım - Aylin Mete, Milimetrik Yapı

Tüm tasarımlar m-Pro Mutfak Otomasyon Yazılımı ile üretilmiştir. Yazılım AutoCAD 2007, 2008 ve 2009 ile çalışabilmektedir. Renderler AutoCAD 2007'de m-Pro yazılımının otomatik render kütüphanesi ile türetilmiştir.

Verilerimiz ne kadar güvende?

Fig.1Yaşamımıza giren teknolojik aletler sayesinde sürekli sayısal dosya üretiyoruz. Cep telefonumuza koyduğumuz müzik dosyaları, çektiğimiz fotoğraflar, seyrettiğimiz filmler, gönderdiğimiz ve aldığımız e-postalar, çizim dosyalarımız, evraklarımız ve örnekleri çoğaltılabilecek bir yığın dosya türü.

Büyük bir kısmımız multimedia dosyalarını depolamak için büyük kapasiteli sabit diskler kullanıyor. Bazılarımız daha fanatik ve kaydedilebilir DVD üzerine kayıtlarını yapıp, bunları güzel güzel etiketleyip son derece titiz arşivler hazırlıyor. Hatta bu işler için güzel disk depolama çantaları ve çeşit çeşit aksesuarlar satılıyor.



Hemen burada bir ara verelim ve geçmişten bu yana ne tür medyalar kullandık bir hatırlamaya çalışalım: Delikli kâğıtlar, müzik kasetleri, microdrive (ZX spectrum için vardı), 5.25” ve 3.5” esnek diskler, manyeto optik diskler, ZIP sürücüler, sayısal ve analog yedekleme bantları, katı diskler (hard disk), CD, DVD, Blu-RAY, HD-DVD flash bellekler ve hatırlayamadığımız, geçmişte kalan ya da halen kullanılmakta olan bir yığın araç gereç. Bu medyaların bir çoğu terk edildi. Bazıları hala kullanılıyor. Terk edilenlerin, terk edilme sebepleri kapasite yetersizliği, güvenilemezlik, teknoloji terki olarak sayılabilir. Kapasite yetersizliği ve güvenilmezlik anlaşılabilir ve kabul edilebilir sebepler. Ancak teknolojilerin terk edilmesinin arkasındaki sebepler çoğu zaman dayanaksız oluyor ve biz kullanıcıları mağdur ediyor. Örneğin en yakın tarihimizde Blu-RAY - HDD çekişmesi. Tamamen ticari olan bir savaşı Blu-RAY kazandı ve HD-DVD piyasadan çekildi. Allahtan bu, teknoloji henüz yayılmamışken gerçekleşti. Buna benzer geçmişten de anlatılabilecek öykü çok. Ancak bu kadar bahis yeterli.

Tüm bunları anlatmamızın sebebi kaydettiğimiz dosyaların güvenliğini sorgulamaktı. Herhangi bir fotoğrafı sayısal ortamda kopyaladığınızda “bu fotoğrafın dosyasını 20 sene sonra açabilecek miyim?” diye düşüneniniz oldu mu hiç? Fotoğraflarınızı DVD ye kaydettiniz. DVD nin ömrü ne kadar? 10 sene diyen var 30 sene diyen var. Ben 1 sene sonra açılmayan DVD leri biliyorum. Diyelim ki her şey yolunda gitti 30 sene dayandı. 30 sene sonra DVD okuyan cihazlar olacak mı? Katı diskte sakladığınız dosyalar 50 sene dayandı; 50 sene sonra SATA ya da IDE veri yolu olan bilgisayarlar olacak mı? Böyle düşündüğünüzde gerçekten büyük bir panik yaşamanız gerekir. Çünkü bu sorularımızın cevabı ‘hayır’. Pekiyi çözüm ne? Şu anda en uygun çözüm yeni medyalar ve depolama ortamları çıktıkça eski verileri bunlara aktarmak. Ama gün geçtikçe büyüyen, zaman geçtikçe biriken ve sayısı artan dosyalar bu işi neredeyse bir azap haline getirebilir. Bu işi 10 sene süresince yapmayı deneseniz, tahminimce ilk 3 senede vazgeçersiniz. Geriye bir tek internette veri depolama hizmeti veren şirketler kalıyor. Bunlara belli bir ücret karşılığı hesap açıyorsunuz ve dosyalarınızı upload ederek burada arşivleyebiliyorsunuz. Gerisi sizin derdiniz olmaktan çıkıyor. Burada iki endişe veri aktarımının yavaş olması (ki zaman içinde bu kesin çözülecektir) ve bilgilerinizin başkalarında olmasıdır. Ama bana sorarsanız bu konuyu çok dert etmenize gerek yok. Prensip olarak elektronik ortamdaki hiçbir bilgi güvende değildir. Ama gene de içiniz rahat etsin diye bir şifreleme programı alarak dosyalarınızı göndermeden önce şifreleyip ve hatta kodlayabilirsiniz.

Özet olarak gelişen teknoloji ve rekabet dolayısı ile sakladığımız verilerin geleceği güvende değil. Sizin için önemli resimleri bastırın 100 yıl dayansın, filmleri orijinal alın 10 sene gitsin, evrakları basın 20 sene beklesin. Diğerleri için endişelenmeyi bırakın.

8 Eylül 2009 Salı

AutoCAD Ekranında Kursörünüz Takılma Yapıyor mu?


Merhaba bu gün size basit bir ipucu ya da çözüm önereceğiz. Bazen çizim ekranında kursörünüz takılıyor gibi ya da kesintili hareket eder. Bunun nedeni aslında SNAP modunuzun açık olmasıdır.
snap-1
Fig.1

SNAP modu kursörünüzü ayarladığınız aralıklarla hareket etmesini sağlar ve bazı modüler çizimler için yararlıdır. Ayarı durum çubuğundan "Snap Mode" düğmesine sağ tıklayarak "Settings..." seçeneğinden yapılır.

snap-1
Fig.2

Siz F9 tuşuna absarak ya da durum çubuğundaki butona basarak SNAp modunu kapatıp açabilirsiniz. Böylece kursörünüz takılmaz.

AutoCAD Render Örnekleri


render 2

Merhaba sevgili okuyucular,

Daha önce size buradan bir çok render örneği vermiştik. Bu gün de, firmamızın modüler mutfak üreticileri için üretmekte olduğu, profesyonel mutfak tasarım ve sipariş yazılımı m-Pro Mutfak Otomasyon Yazılımı ile üretilmiş render örneklerini size sunmak istiyoruz.

render 1
Tasarım - Aylin Mete, Milimetrik Yapı

render 3
Tasarım - Aylin Mete, Milimetrik Yapı

render 2
Tasarım - Aylin Mete, Milimetrik Yapı

Tüm tasarımlar m-Pro Mutfak Otomasyon Yazılımı ile üretilmiştir. Yazılım AutoCAD 2007, 2008 ve 2009 ile çalışabilmektedir. Renderler AutoCAD 2007'de m-Pro yazılımının otomatik render kütüphanesi ile türetilmiştir.

Layout Görünüm Pencerelerinde Farklı çizgi Kalınlıkları İle Çıktı Almak




Önceden hazırlanmış baskı ayarları” (http://www.autocadgunlugu.com/plot-baski-stilleri-plot-style-tables/ ) yazımızda katman ve renk temelli baskı düzenlerini anlatmıştık. İsimlendirilmiş baskı stilleri kullandığımızda (NAMED PLOT STYLES), paftalar (LAYOUT) üzerinde, aynı katmanlara, farklı görünüm pencereleri için (MVIEW) farklı kalem kalınlıkları atayabiliriz. [Bu yazı Layout kullanarak çıktı almayı bilen kullanıcılar için hazırlanmıştır.]Başlamadan önce hangi tarz baskı stilini kullanacağımızı belirlemeliyiz. Bunu yapmak için AutoCAD ayalarından (Tools/Options ya da OPTIONS komutu), PLOT & PUBLISH başlığında “Plot Style Table Settings…” penceresine girelim (Şekil 1).


Fig.1

Bu pencereden “Use named plot syles” seçeneğini işaretleyip, “Add or Edit Plot Style Tables…” penceresinden yeni bir tablo oluşturalım. Ben tablonun ismine “autocad-gunlugu.stb” ismini verdim ve içerisinde iki adet kalem tanımı yaptım (Şekil 2).


Fig.2

Bu tablo kontrol panelde “AutoCAD Plot Style Tables” kısmında saklanacaktır. Çiziminizde GOVDE isminde istediğimiz kalınlıkta ve renkte bir katman yaratıp bu katman ile basit bir şekil çizelim.


Fig.3

Olabildiğince basit tuttuğumuz bu çizim için tek şart tüm çizgilerin GOVDE katmanı ile çizilmiş olması. Şimdi pafta görünümüne geçip bu çizimi iki ayrı pencerede, iki faklı ölçek ve çizgi kalınlığı ile nasıl gösterebileceğimiz bakalım:

Öncelikle pafta görünümüne geçip (http://www.autocadgunlugu.com/layout-kullanarak-gelismis-cikti-alma/ yazısını inceleyiniz) iki adet görünüm penceresi hazırlayıp her ikisinde de farklı çizim ölçekleri verin (ya da vermeyin size kalmış) (Şekil 4).


Fig.4

Önce üsteki pencereyi çift tıklayıp içine girin ve katman penceresinden “VP Plot Style” karşılığını “KALIN” ve daha sonra diğer pencerenin içine girip aynı özelliğini “INCE” olarak düzenleyin (Şekil 5).


Fig.5

Bu ayarı yapabilmek için özelliğin üzerine gidip bir kez tıklamak yeterli (Şekil 6).


Fig.6

Bildiğiniz gibi pafta kullanmanın en büyük avantajı, görünüm pencerelerinin her birinde katman özelliklerinin farklı olabilmesidir ( http://www.autocadgunlugu.com/katmanlar-layer-3/ ) . Biz de iki farklı pencerede aynı katmanı iki farklı kalınlıkta olacak şekilde düzenleyebiliriz. Bu işlemin sonucunda alacağınız çıktı şekil 7’deki gibi olacaktır.


Fig.7

Gördüğünüz gibi aynı katmanla çizilse dahi aynı paftada aynı nesneyi farklı kalınlıklarda çizdirebiliyoruz. Katman özelliklerinde “VP Line Weight” özelliği ile de aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Ancak bu yöntemi benimserseniz her projenizde aynı ayarları tek tek yapmanız gerekir. Oysa baskı stili kullanmak bu durumda çok daha pratiktir.

Command: _EXPLODE

Command: _EXPLODE

EXPLODE komutu BLOCK, PLINE, HATCH, MLINE ve MTEXT gibi bileşik nesneleri kendilerini oluşturan ilkel nesnelere çevirmeye yarar. Autocad'de (ölçü çizgileri, taramalar çoklu çizgiler gibi) çoğu bileşik nesne bağımlı hareket ettiği için bu nesneleri patlatmak pek doğru değildir. Ancak PLINE ve SOLID gibi bazı nesneler çizim sırasında amaca bağlı olarak patlatılabilir.



Fig.1
Fig.1

Nesneyi patlattıktan sonra, çizgi tipi, renk ve çizgi kalınlığı gibi bazı özellikler patlattığınız nesneye bağlı olarak sıfırlanabilir. Aşağıda nesneleri patlatınca alacağınız sonuçların listesi verilmiştir.

2D POLYLINE: LINE ve ARC nesnelerine dönüşür. Çizgi kalınlığı ve teğet değerleri kaybolur. Geniş yaylar merkeze toplanır.

3D POLYLINE: Tüm bileşenler çizgi segmentlerine dönüşür. Çizgi tipi kalır.

3D SOLID: Tüm düzgün yüzeyler REGION, düzgün olmayan yüzeyler SURFACE nesnesine dönüşür.

Pafta Nesneleri: İçindeki tüm ölçeklenebilir nesneler kendi ölçeği ile kalır ancak ölçeklenebilirlik özelliği kaybolur.

ARC ve CIRCLE: Blok içinde tek yönlü SCALE edilmişlerse patlatıldıktan sonra ELLIPSE ve ELLIPTIC ARC olurlar.

BLOCK: Her patlatıldığında bir seviye grup patlar. Yani blok içinde PLINE gibi yine bileşik nesneler varsa blok patlatıldığında PLINE kalır. Bir daha patlatırsanız PLINE da patlar. X ve Y ölçekleri farklı bloklar, beklenmedik nesnelere dönüşebilir. MINSERT ile yerleştirilmiş bloklar sadece BLOCK nesnesine dönüşür.

MTEXT: TEXT nesnesine dönüşür.

MLINE: LINE ve ARC'lara dönüşür.

REGION: LINE, ARC ve SPLINE nesnelerine dönüşür.

Not: Tarama ve ölçülendirmeleri patlatmak, çizimi çok ağırlaştıracağı gibi, ölçülendirme nesnelerinin özelliklerini yitirmesine neden olur. Bu konuda daha sonra bir yazı hazırlayacağım.

Verilerimiz ne kadar güvende?


Fig.1Yaşamımıza giren teknolojik aletler sayesinde sürekli sayısal dosya üretiyoruz. Cep telefonumuza koyduğumuz müzik dosyaları, çektiğimiz fotoğraflar, seyrettiğimiz filmler, gönderdiğimiz ve aldığımız e-postalar, çizim dosyalarımız, evraklarımız ve örnekleri çoğaltılabilecek bir yığın dosya türü.

Büyük bir kısmımız multimedia dosyalarını depolamak için büyük kapasiteli sabit diskler kullanıyor. Bazılarımız daha fanatik ve kaydedilebilir DVD üzerine kayıtlarını yapıp, bunları güzel güzel etiketleyip son derece titiz arşivler hazırlıyor. Hatta bu işler için güzel disk depolama çantaları ve çeşit çeşit aksesuarlar satılıyor.



Hemen burada bir ara verelim ve geçmişten bu yana ne tür medyalar kullandık bir hatırlamaya çalışalım: Delikli kâğıtlar, müzik kasetleri, microdrive (ZX spectrum için vardı), 5.25” ve 3.5” esnek diskler, manyeto optik diskler, ZIP sürücüler, sayısal ve analog yedekleme bantları, katı diskler (hard disk), CD, DVD, Blu-RAY, HD-DVD flash bellekler ve hatırlayamadığımız, geçmişte kalan ya da halen kullanılmakta olan bir yığın araç gereç. Bu medyaların bir çoğu terk edildi. Bazıları hala kullanılıyor. Terk edilenlerin, terk edilme sebepleri kapasite yetersizliği, güvenilemezlik, teknoloji terki olarak sayılabilir. Kapasite yetersizliği ve güvenilmezlik anlaşılabilir ve kabul edilebilir sebepler. Ancak teknolojilerin terk edilmesinin arkasındaki sebepler çoğu zaman dayanaksız oluyor ve biz kullanıcıları mağdur ediyor. Örneğin en yakın tarihimizde Blu-RAY - HDD çekişmesi. Tamamen ticari olan bir savaşı Blu-RAY kazandı ve HD-DVD piyasadan çekildi. Allahtan bu, teknoloji henüz yayılmamışken gerçekleşti. Buna benzer geçmişten de anlatılabilecek öykü çok. Ancak bu kadar bahis yeterli.

Tüm bunları anlatmamızın sebebi kaydettiğimiz dosyaların güvenliğini sorgulamaktı. Herhangi bir fotoğrafı sayısal ortamda kopyaladığınızda “bu fotoğrafın dosyasını 20 sene sonra açabilecek miyim?” diye düşüneniniz oldu mu hiç? Fotoğraflarınızı DVD ye kaydettiniz. DVD nin ömrü ne kadar? 10 sene diyen var 30 sene diyen var. Ben 1 sene sonra açılmayan DVD leri biliyorum. Diyelim ki her şey yolunda gitti 30 sene dayandı. 30 sene sonra DVD okuyan cihazlar olacak mı? Katı diskte sakladığınız dosyalar 50 sene dayandı; 50 sene sonra SATA ya da IDE veri yolu olan bilgisayarlar olacak mı? Böyle düşündüğünüzde gerçekten büyük bir panik yaşamanız gerekir. Çünkü bu sorularımızın cevabı ‘hayır’. Pekiyi çözüm ne? Şu anda en uygun çözüm yeni medyalar ve depolama ortamları çıktıkça eski verileri bunlara aktarmak. Ama gün geçtikçe büyüyen, zaman geçtikçe biriken ve sayısı artan dosyalar bu işi neredeyse bir azap haline getirebilir. Bu işi 10 sene süresince yapmayı deneseniz, tahminimce ilk 3 senede vazgeçersiniz. Geriye bir tek internette veri depolama hizmeti veren şirketler kalıyor. Bunlara belli bir ücret karşılığı hesap açıyorsunuz ve dosyalarınızı upload ederek burada arşivleyebiliyorsunuz. Gerisi sizin derdiniz olmaktan çıkıyor. Burada iki endişe veri aktarımının yavaş olması (ki zaman içinde bu kesin çözülecektir) ve bilgilerinizin başkalarında olmasıdır. Ama bana sorarsanız bu konuyu çok dert etmenize gerek yok. Prensip olarak elektronik ortamdaki hiçbir bilgi güvende değildir. Ama gene de içiniz rahat etsin diye bir şifreleme programı alarak dosyalarınızı göndermeden önce şifreleyip ve hatta kodlayabilirsiniz.

Özet olarak gelişen teknoloji ve rekabet dolayısı ile sakladığımız verilerin geleceği güvende değil. Sizin için önemli resimleri bastırın 100 yıl dayansın, filmleri orijinal alın 10 sene gitsin, evrakları basın 20 sene beklesin. Diğerleri için endişelenmeyi bırakın.

Ödüllü Yarışmamızın Bitimine 10 Gün Kaldı


Değerli okuyucularımız,

Sitemize sizlerin de katılımını sağlamak amacıyla başlattığımız yarışmalardan ilki "En iyi AutoCAD Renderi" yarışması. Katılımı teşvik etmek amacıyla küçük ödüllerimiz olsa da asıl ödül burada yarışan arkadaşların başkaları tarafından keşfedilebilecek olması şansı.

İpucu: FILLET Kumutuna Hükmedin


FILLET komutu AutoCAD’in en kullanışlı komutlarından biridir. Bu komut, AutoCAD’e yeni başlayanların yaptığı bazı temel hataları temizlemek için de bire birdir.
Neymiş bu hata ona bakalım: Çoğu yeni kullanıcı OSNAP özelliğini bilmediği için çizgi uçlarını gerektiği gibi birleştirmez. Uzaktan bakınca birleşik gibi görünen çizgilerin ucu ya açıktır ya da üst üste binmiştir (Şekil 1).

AutoCAD 2010 VBA Makro Desteği




Merhaba Arkadaşlar,

AutoCAD 2010 sürümünde VBA kütüphaneleri doğrudan yüklenmiyor. Bunun yerine sizin bu kütüphaneleri indirip yüklemeniz gerekiyor. Yeni sürümde VBA ile ilgili herhangi bir işlem için tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki ekran çıkıyor:

AutoCAD Blokları ve Ölçeklendirme


bun-img1

AutoCAD 2002 ile birlikte bloklar için ölçü birimi kavramı oluşturuldu. Buna göre (1) bloğu oluştururken ve (2) bloğu yerleştirirken seçtiğiniz ölçü birimine göre AutoCAD, ilgili bloğun ölçeğini değiştirerek çiziminize uygun hale getiriyor. Böylelikle örneğin ‘inç’ olarak hazırlanmış bir blok ‘cm’ olarak ayarlı bir çizime yerleştirirken 2.54 kat büyütülüyor ( Şekil 1 ).

Koordinat Giriş Yöntemleri



Merhaba,

Autocad’i yeni kullanmaya başlayacak olanlar öncelikle Autocad koordinat sistemini anlamalıdır. Autocad’i ilk açtığınızda karşınıza çıkan ekran Model alanıdır ve çiziminizi bu model alanı içinde yaparsınız. Model alanını 3 boyutlu bir kağıt olarak düşünebilirsiniz. Aslında sadece 2B çizim yapacaksanız ve modele tam tepeden bakıyorsanız sadece kağıt gibi de düşünebilirsiniz. Kağıttan tek farkı sınırlarının olmayışıdır. Eski günleri hatırlayacak olursak, çizimini yapacağımız objeyi ölçek olgusunu da hesaplayarak kağıda ortalamak gibi bir başlangıç hazırlığı yapardık. Autocad model boşluğunda ölçek ve kağıt ortalama gibi bir derdiniz yoktur. Bu konuyu Autocad’de Ölçek Kavramı ve Birimler yazımda ayrıntılı olarak anlatmıştım.

Autocad model boşluğunda çizim yapma başladığınızda en çok karşılaşacağınız soru nokta girişidir. Autocad sizden çizginin başlangıç noktası, dörtgenin köşe noktası vb. gibi hep nokta girmenizi isteyecektir. Ben de bu yazımda size “nasıl nokta girilir?” sorusunu yanıtlarken bir yandan koordinat sistemini anlatmış olacağım.

Kaç Şekilde Nokta Girebiliriz?

Bu sorunun yanıtı 3’tür. Autocad çizim dünyanıza ilk adımınızı attığınızda, örneğin LINE komutu kullandığınızda Autocad’in sizden ilk nokta girişi isteği gelecektir.


Şekil.1

Command: LINE
From point:

İşte bu “From point:” sorusuna verebileceğiniz yanıtlar:

  • Gerçek koordinatlar girerek.

  • Göreceli koordinat girerek.

  • Autocad çizim yardımcıları kullanarak koordinat girmek.


Artık bu konu başlıklarında ilerleyerek hem çizim yapmaya ilk adımımızı atalım, hem de koordinat sistemini öğrenelim.

1. Gerçek (ya da mutlak) koordinat girişi
Command: LINE
From point: -2,1
To Point : 3,4
To point :

Yukarıdaki örnekte Şekil.1 de görülen çizgiyi çizdik. Autocad’in bizden istediği nokta bilgisini x,y şeklinde gerçek koordinatları girerek verdik. Örneği bir üçgene tamamlamak için devam edelim.
Command: LINE
From point: 3,4
To Point : 3,1
To point : -2,1
To point :

Görüldüğü gibi bu yöntemle çizim yapmak oldukça zahmetli ve uzun bir iş. Elbette Autocad çizim işini çok daha hızlı ve pratik yapmanızı sağlamak amacıyla bir çok nokta giriş yöntemiyle donatılmıştır. Bu kısımda mutlak kartezyen koordinat girişi yaptık. Şimdi aynı üçgeni daha gelişmiş yöntemlerle çizelim.

2. Göreceli koordinat girişi:

Göreceli koordinat giriş yöntemi, isminden de anlaşılacağı gibi, gireceğiniz koordinatı bir başka noktayı referans alarak girmenizdir. Autocad’in göreceli (ya da göreli) koordinat sistemi giriş yöntemleri oldukça fazladır. Az önceki örneğimizi göreceli koordinat girişi yaparak gerçekleştirelim.
Şekil.2 deki -2,1 noktasından yola çıkıp, 5 birim sağa ve 3 birim de yukarıya gittikten sonra tekrar -2,1 noktasında biten üçgeni tekrar çizelim.


Şekil.2
Command: LINE
From point: -2,1
To Point : @5,0
To point : @0,3
To point : c

Gördüğünüz gibi göreceli koordinat girişi bulunduğumuz noktadan itibaren @ işareti koyup Dx,Dy değerlerini girerek yapılıyor. @ işareti bizim bir göreli koordinat gireceğimizi belirtir.

Polar Koordinatlar:

Kartezyen (x,y) koordinatların dışında Autocad’de kullanılan bir başka koordinat biçimi de POLAR (kutupsal) koordinat şeklidir. Bir merkezden belirli bir açı ve mesafe ile ulaşılan bir koordinattır. Autocad’de açıların saat yönünün tersine büyüdüğünü biliyoruz. ( Şekil.3 )


Şekil.3

Bu bilgiyi hatırlattıktan sonra POLAR koordinatları daha yakından tanıyalım. Şekil.4 de verilen örnek mutlak koordinatlarla POLAR koordinat girişini tanımlar.


Şekil.4
Command: line
From point: #0,0
To point: #4<120
To point: #5<30

Göreceli koordinat girişi başlığında olmamıza rağmen, bu örneğimiz mutlak polar koordinat girişini de atlamamak için verilmiştir. Giriş “Mesafe” şeklindedir. Başındaki # işareti mutlak olduğunu belirtmek için kullanılır. Şimdi görece polar koordinat girişine bir örnek verelim.


Şekil.5

Önceki örnekten devam edelim
Command: line
From point: @3<45
To point: @5<285

Gördüğünüz gibi başına @ işareti koyduğunuz anda “kaldığım noktaya” göre demiş olursunuz. @3<45 ibaresi son kaldığınız noktadan 3 birim 45 derece, sonra da @5<285 ile -75 derece açıyla 5 birim ilerleriz. Kendiniz de herhangi bir noktadan başlayarak kare çizebilirsiniz.
Command: line
From piont:
From point: @5<0
From point: @5<90
From point: @5<180
From point: c

Görüldüğü gibi göreli polar koordinat girişi işimize daha çok yarıyor. En çok kullanılan yöntem de budur zaten. Ancak dörtgen çizmek gibi çok nadir konularda göreli kartezyen kullanılabilir.
Command: rectang
First corner:
Other corner: @5,3

Bu örnek 5x3 büyüklüğünde bir dörtgen çizer.

3. Autocad çizim yardımcıları kullanarak (dinamik) koordinat girişi:

Farenizi kullanarak ekranda bir nokta belirlediğinizde aslında rasgele bir koordinat girersiniz. Elbette en ideali işaretleyici aygıtınızla doğru koordinatları girebilmektir. Autocad 2000 sürümünden itibaren işaretleyici aygıt ile koordinat girişi kolaylaştırılmıştır. Tabii son 2006 ve 2007 sürümlerinde bu giriş çok kolaylaşmıştır. Autocad’de buna dinamik koordinat girişi deniyor. Şimdi örneklerle konuyu anlatalım:

Açı, işaretleyici aygıt ile, mesafe dinamik


Şekil.6

Kursörünüzü hareket ettirip POLAR ayarlarında belirtilmiş açılara yaklaştığınızda kursörünüz o açıya kilitlenir. Kursör kilitlendikten sonra gireceğiniz değer kadar kilitlenen açı boyunca ilerlenmiş olur.

Açı kilitli mesafe dinamik


Şekil.7

Çizgi çizmek için birinci noktayı işaretledikten sonra <45 yazıp ENTER’e basarsanız kursörü 45 dereceye kiltlersiniz. Mesafeyi elinizle ya da kursörle girin.

Mesafe kilitli açı dinamik:

200< yazdığınız anda 200 birim mesafe kilitlenecek ve sizden dinamik bir açı girişi yapmanız istenecektir. POLAR ayarlarında belirlenmiş açılarda kilit çözülür.


Şekil.8

İleride konuya ilişkin ikinci bir ders anlatacağım. Şimdilik koordinat girişleri bu kadar. Umarım yardımcı olur.

Kolay gelsin...