6 Eylül 2009 Pazar

Autocad “purge” komutu

Diyelim ki, elinizde boyutu büyük bir autocad projesi var. Ve diyelim ki, bu dosyayı mail veya msn yoluyla birine yollamanız gerekiyor. Beklemekten usandınız, strese girdiniz… Çözümü var :)

Purge komutu tam size göre. Purge komutunun görevi, projenizde bulunan ve kullanılmayan katmanları silerek gereksiz yer kaplamasını önlemektir. Ayrıca, daha önceden çizip sildiğiniz çizimlerin autocadde hafıza olarak silindiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İşte bu purgeleme işleminde sildiğiniz çizimlerin de hazfızadaki yer kaplaması önleniyor.

Özet olarak purge komutu yardımıyla 8 Mb’lik bir dosya 2 Mb’a inebilir. Çok faydalı bir komuttur mutkala kullanın, tavsiye ederim.

Şimdi purge işleminin nasıl yapıldığını anlatayım. Öncelikle commads satırına purge yazıp enter’a basıyoruz. Autocad 1-2 sn boyunca silinebecek bir şeyler var mı diye tarama yapıyor ve karşımıza aşağıdaki gibi küçük bir pencere çıkıyor. Biz burada “purge all” düğmesini tıklıyoruz ve program bize soruyor: Şunları bunlar silelim mi emin misiniz diye :) Biz de “yes to all” düğmesine tıklıyoruz ve purgeleme işlemi başlıyor ve bir kaç saniyede bitiyor.

Bize düşen boyutu küçültülmüş projemizi kaydetmek.

Not: Purge komutu tamamen zararsız bir komuttur, projenizdeki hiç bir çiziminize zarar gelmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder