8 Eylül 2009 Salı

İpucu: Arka Arkaya Noktalar Çizmek




POINT sıklıkla kullandığımız bir komut olmamasına karşın, gerektiğinde de birden çok defa kullanırız. Eski AutoCAD sürümlerinde komuta PO kısaltması ile girdiğinizde ENTER tuşuna basıncaya kadar nokta çizmenize (koymanıza) izin verilirdi. Yeni sürümlerde bu özellik sadece menüye kalmış. Bunu tekrar hatırlamak ve diğer komutları da çoklu olarak nasıl işletebileceğimizi bakalım:


Fig.1

AutoCAD şerit menüsünden nokta komutuna girdiğimizde “multiple points” ifadesi ile karşılaşıyoruz ve komut siz bitirinceye kadar nokta çizmeye devam ediyor. Komutun menüde nasıl durduğuna bir bakalım:


Fig.2

Özelleştirme konusunda anlatıldığı gibi her komut için “Macro” başlığı altına giriş yapıyorsunuz. Buna göre bu kısma doğrudan komut ismi, AutoLISP ifadeleri ya da DIESEL ifadeleri girebiliyorsunuz. Standart komut isimleri girerken öne koyacağınız “*” simgesi o komutun tekrarlanacağını (multiple) ifade ediyor. Her komutun başında gördüğünüz “^C^C” simgesi ise 2 kere CTRL+C tuş kombinasyonuna basılmış etkisi yapıyor. Bunda amaç eğer varsa bu komuta girmeden önceden işleyen diğer komutu durdurmak. Özetle herhangi bir komutun çoklu işlemesini istiyorsanız özelleştirme ekranından isminin önüne “*” işareti koymanız yeterli oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder