8 Eylül 2009 Salı

Layout Görünüm Pencerelerinde Farklı çizgi Kalınlıkları İle Çıktı Almak




Önceden hazırlanmış baskı ayarları” (http://www.autocadgunlugu.com/plot-baski-stilleri-plot-style-tables/ ) yazımızda katman ve renk temelli baskı düzenlerini anlatmıştık. İsimlendirilmiş baskı stilleri kullandığımızda (NAMED PLOT STYLES), paftalar (LAYOUT) üzerinde, aynı katmanlara, farklı görünüm pencereleri için (MVIEW) farklı kalem kalınlıkları atayabiliriz. [Bu yazı Layout kullanarak çıktı almayı bilen kullanıcılar için hazırlanmıştır.]Başlamadan önce hangi tarz baskı stilini kullanacağımızı belirlemeliyiz. Bunu yapmak için AutoCAD ayalarından (Tools/Options ya da OPTIONS komutu), PLOT & PUBLISH başlığında “Plot Style Table Settings…” penceresine girelim (Şekil 1).


Fig.1

Bu pencereden “Use named plot syles” seçeneğini işaretleyip, “Add or Edit Plot Style Tables…” penceresinden yeni bir tablo oluşturalım. Ben tablonun ismine “autocad-gunlugu.stb” ismini verdim ve içerisinde iki adet kalem tanımı yaptım (Şekil 2).


Fig.2

Bu tablo kontrol panelde “AutoCAD Plot Style Tables” kısmında saklanacaktır. Çiziminizde GOVDE isminde istediğimiz kalınlıkta ve renkte bir katman yaratıp bu katman ile basit bir şekil çizelim.


Fig.3

Olabildiğince basit tuttuğumuz bu çizim için tek şart tüm çizgilerin GOVDE katmanı ile çizilmiş olması. Şimdi pafta görünümüne geçip bu çizimi iki ayrı pencerede, iki faklı ölçek ve çizgi kalınlığı ile nasıl gösterebileceğimiz bakalım:

Öncelikle pafta görünümüne geçip (http://www.autocadgunlugu.com/layout-kullanarak-gelismis-cikti-alma/ yazısını inceleyiniz) iki adet görünüm penceresi hazırlayıp her ikisinde de farklı çizim ölçekleri verin (ya da vermeyin size kalmış) (Şekil 4).


Fig.4

Önce üsteki pencereyi çift tıklayıp içine girin ve katman penceresinden “VP Plot Style” karşılığını “KALIN” ve daha sonra diğer pencerenin içine girip aynı özelliğini “INCE” olarak düzenleyin (Şekil 5).


Fig.5

Bu ayarı yapabilmek için özelliğin üzerine gidip bir kez tıklamak yeterli (Şekil 6).


Fig.6

Bildiğiniz gibi pafta kullanmanın en büyük avantajı, görünüm pencerelerinin her birinde katman özelliklerinin farklı olabilmesidir ( http://www.autocadgunlugu.com/katmanlar-layer-3/ ) . Biz de iki farklı pencerede aynı katmanı iki farklı kalınlıkta olacak şekilde düzenleyebiliriz. Bu işlemin sonucunda alacağınız çıktı şekil 7’deki gibi olacaktır.


Fig.7

Gördüğünüz gibi aynı katmanla çizilse dahi aynı paftada aynı nesneyi farklı kalınlıklarda çizdirebiliyoruz. Katman özelliklerinde “VP Line Weight” özelliği ile de aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Ancak bu yöntemi benimserseniz her projenizde aynı ayarları tek tek yapmanız gerekir. Oysa baskı stili kullanmak bu durumda çok daha pratiktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder