8 Eylül 2009 Salı

AutoCAD ile Görsel Anlatım: Visual Styles - I


Daha önceki “Visual Styles” yazımızı AutoCAD 2007 için hazırlamıştık. Ancak sürümleri arttıkça, AutoCAD’in görsel yetenekleri de arttı. AutoCAD 2010 ile birlikte bu konuyu tekrar ele almamız şart oldu.

AutoCAD 2010 şerit menüsü oldukça kullanışlı ve istediğiniz komutlara ulaşım çok rahat hale geldi. Görsel stiller de bu menüde kolayca ulaşılabilir hale geldi (Şekil 1).

Fig.1

“Home” sekmesinde “View” paneli altından görsel stillere doğrudan erişebiliyorsunuz.

Fig.2

AutoCAD, daha önce de olduğu gibi, önceden ayarlanmış 5 adet görsel stille geliyor. Bunlardan ilk ikisi eskiden beri çok iyi tanıdığımız stiller.

2D Wireframe: AutoCAD’in klasik görünümü. Her şey tel kafes görünümlü oluyor. Genellikle 2 boyutlu çalışmalarda kullanılıyor.

3D Hidden: Eskiden HIDE komutu ile yaptığımız görsel işin aynısını yapıyor. Ancak bu sefer görünüm hep bu şekilde kalıyor ve üzerinde çalışmaya devam edilebiliyor.

3D Wireframe: Bu seçenekte de tel kafes görünüm kullanılmasına karşın, “Steering Wheel” ve “View Cube” gibi 3 boyuta özgün özellikler kullanılabilir oluyor. Bahsettiğimiz bu özellikler tüm 3 boyut özelliğine sahip görsel stiller ile kullanılabiliyor.

Conceptual: Bu seçimle birlikte görsel özellikler iyice devreye giriyor. Çalıştığınız disipline göre (mimari, makine v.b.) bu stili kullanmanız gerekliliği ortaya çıkıyor. Bu stilde hızlı bir 3 boyutlu görsel canlandırma oluşturuluyor (Şekil 3).

Fig.3

Realistic: Gerçekçi görünüm aldığınız bu stil, canlandırma (render) evresinin bir öncesi sayılabilir. Gerçek canlandırma kadar kaliteli olmasa da yakın bir görüntü alırsınız (Şekil 4).

Fig.4

Görsel stillerin her biri için çok güçlü ayar seçenekleri mevcut. Bunları anlamak için yazımızın ikinci kısmında “görsel stil” yönetimine bakacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder