8 Eylül 2009 Salı

DERS 6

Autod ile çizim yaparken herkes yapmış olduğu çizimi kısa sürede ve doğru olarak bitirmek ister.İstenilen bu hız,çizim esnasında dikkatin daha da ön plana çıkmasını sağlar.Bu şekilde dikkat isteyen ve hassas olan çizimlerin kısa sürede yapmak amaçlı geliştirilmiş olan komutlar bütünü object snap menüsünde bulunmaktadır..şimdi sırayla bu menü de bulunan komutları inceleyelim.Ayrıca bu menü komutları mause nun sag tuşu + shift tusuna birlikte basılarakta kullanılabilir.




TEMPORARY TRACKİNG POİNT: Seçilen iki doğrunun eksenlerini yakalayan komuttur.Komutumuzu aşağıdaki uygulama ile daha anlaşılır hale getirelim..

Komutun uygulanması

1) Örnek çizimimizde ilk önce çizimin alt kenarının orta noktası seçilir.

İlk önce temporary tracking point nesnesi daha sonra ise aynı araç çubuğunda bulunan midpoint nesnesi tıklanarak çizimin alt kenarının orta noktası seçilir


2) Çizimin sol kenarının orta noktasının seçimi.

Yukarıdaki işlemleri tekrarlayarak bu sefer sol kenarın orta noktasını seçelim.


Ve böylece çizimin orta noktasını yakalamış olduk




FROM: Çizim esnasında belirlenen harhangi bir noktadan itibaren hiçbir çizim yapmaksızın izafi koordinatlar ile belirlenenmiş olan diğer bir noktayı yakalamak için kullanılan komuttur.

Örnek olarak aşağıdaki L şeklindeki çizimin köşe noktasından x yönünde 25 ve y yönünde 30 birim uzaklıktaki noktayı yakalayalım.

İlk önce çizimin referans (uygulama) noktası seçilir.

Seçme işlemini from komutunu kullanarak yapmalıyız.



Daha sonra izafi koordinatlar komut satırına girilir.

: @25,30

Böylece referans noktasından itibaren hiçbir çizim yapmadan istediğimiz noktayı yakalamış oluruz.





ENDPOİNT: Çizilen herhangi bir line (Bu komutu en ayrıntılı bir şekilde 2. bölümde inceleyeceğiz) yada yayın uç noktasını yakalayan komuttur.Örnek olarak bir line çizin ve endpoint komutunu tıklayın,line nin kursöre en yakın uç noktaları yakaladığını göreceksiniz.



MİDPOİNT: Bu komut,simgesinden de anlaşılacağı gibi, çizilen line yada yayın orta noktasını yakalar.Bir line çizin ve midpoint komutunu tıklayın,line nin orta noktasını yakaladığını göreceksiniz.




İNTERSECTİON: Kısaca kesişim noktalarını yakalamaya yarayan komuttur.Bu bir line,yay vb gibi çizimler olabilir.Örnek olarak birbirini kesen iki tane line çizin ve intersection komutuna tıklayın.Bu iki line nin kesişim noktasının yakalandığını göreceksiniz.


APPARENT İNTERSECTİON: Kesişmeyen yada birbirine paralel olmayan line lerin izafi kesişim ini yakalayan komuttur.Birbirine paralel olmayan yada kesişmeyen iki line çizin,daha sonra bunları seçin ve komutu tıklayın sonucu göreceksiniz.


EXTENSİON: Doğru veya yayların hayali uzantılarını bulup,istenilen noktalara kenetlenmelerini sağlayan komuttur.Bütün örneklerimizde kullandığımız gibi bir line daha çizin ve komutu tıklayın,komut satırındaki istenilenleri uygulayın. (objenizi seçin) Bu line nin doğrultu üzerinde hayali uzantısının istenilen noktaya göre kenetlendiğini göreceksiniz.








CENTER: Herhangi bir daire yada yayın merkezini yakalamak için kullanılan komuttur.

Örnek olarak bir dairenin merkezini center komutuyla yakalayalım.
İlk olarak circle (daire) komutunu daha sonra ise center komutunu tıklayalım.Daire üzerinde herhangi bir noktayı seçelim(Bu komutun en önemli noktası burasıdır).Daire nin merkezinin yakalandığını göreceksiniz.

QUADRANT: Daire veya yay üzerinde 0º 90º 180º 270º noktalarının yakalanmasını sağlar.

Yukarıdaki center komutunu kullandığımız örnek teki işlemleri bu sefer Quadrant komutunu kullanarak uygulayalım.Dairenin Quadrant noktalarının yakalandığını göreceksiniz.

TANGENT: Seçilen noktalar (daire,yay,line..) arasına teğetler çizmek için kullanılan komuttur.

Örnek olarak birbirinden farklı çaplarda iki tane daire çizelim.Daha sonra line ardından da tangent komutu tıklayalım ve soldaki dairenin teğet noktasını seçelim.(Bu dersteki uygulamalarda Circle ve Line komutlarını bildiğinizi varsayıyorum-ders7, ders14)
Ardından tekrar tangent komutunu tıklayalım,ve ikinci dairenin teğet noktasını seçelim.sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.

PERPENDİCULAR: Şekli görevini anlamamızda gerçekten çok yardımcı oluyor :) , seçilen son noktadan bir doğruya(line) ,daireye yada çembere dik çizmeye yarayan komuttur.


PARALLEL: Paralel doğrultu belirlemeye yarayan komuttur.


NEAREST: Herhangi bir çizimin kursöre en yakın olan noktasını yakalayan komuttur.


NODE: Point (nokta) komutuyla çizilmiş noktaları yakalamaya yarayan komuttur.



İNSERT: Yazı veya şekillerin birleştirme noktalarını yakalayan komuttur.


NONE: Bütün nesne yakalama işlemlerini ortadan kaldırmak için kullanılan komuttur.


Drafting settings: Nesne kilitleme işlemlerinin ayarlamalarını yapmak için kullanılan komuttur.

OBJECT SNAP ARAÇ ÇUBUĞU TOOLS MENÜSÜ KISA YOL TUŞU KOMUT SATIRI
Drafting Settings OS OSNAP
Bu komutu yukarıdaki yollardan biriyle aktif hale getirdiğinizde,ekrana bir diyalog kutusu gelecektir.Bu diyalog kutusu yardımıyla nesne kenetleme işlemlerinin ayarlarını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder