8 Eylül 2009 Salı

TRIM Komutunu Daha Etkili Kullanmak




Merhaba,

Bugün sizlere hepimizin kullandığı ve de çok işe yarayan bir komut olan TRIM'i nasıl daha etkili kullanacağımızdan bahsetmek istiyorum. Öncelikle TRIM komutunu biraz hatırlayalım. TRIM komutunun Türkçe karşılığını kırpmak yada budamak olarak kabul edebiliriz. Çizimdeki kesişen çizgilerin uçlarındaki fazlalıkları kırpmak için kullanırız. TRIM'in herkezce bilinen en temel kullanım şekli: önce kesici objeler belirlenir, sonra kırpılacak obje seçilir. Daha sonra işlemi bitirmek için tekrar ENTER'e basılır.


Trim komutunun aşamaları

Şekli.1 Trim komutunun aşamaları."Bu zaten pratik bir işlem, nesini daha pratik yapabiliriz ki?" dediğinizi duyar gibiyim. Sadece bir çizginin ucundan kırpmak istiyorsanız dediğiniz doğru. Ancak çizgiler arttıkça işlem karmaşıklaşmakta. Örneğin şekil.2'deki gibi bir çizimde dört kenardan taşan çizgilerin ucunu kırpmak istiyoruz. Bildiğimiz TRIM komutuyla yaparsak ilk önce nereden itibaren kırpmak istediğimizi belirleyeceğiz. Sonrasında ise kırpmak istediklerimizi. Bu da demek oluyor ki birinci seçimde 4 tane ikinci seçimdeyse 24 tane seçim yapmamız gerekecek. Oldukça zahmetli ve can sıkıcı bir işlem.

Karmaşık TRIM işlemi

Şekil.2 Karmaşık TRIM işlemi.Bunun yerine gelin şöyle yapalım. TRIM komutuna girdiğimizde bizden ilk önce kesici objeleri seçmemizi isteyecek. Hiç bir şey seçmeden ENTER'le pas geçelim. (Bu, ekran görünüm alanındaki tüm nesneleri kesici olarak belirlemek için kullanılır). İlk seçimi pas geçtikten sonra bizden kırpmak istediğimiz objeleri seçmemiz isteniyor. Bunun içinde objeleri teker teker seçmek yerine FENCE seçeneğini kullanacağız. FENCE seçeneği için komut satırında "select objects:" yazarken yada seçeneği giriyoruz. Bizden birinci FENCE noktasını belirlememizi istiyor. Bu şekilde noktalar girerek kırpmak istediğimiz çizgileri kesecek şekilde bir çizgi çiziyoruz. Kırpmak isteğimiz tüm çizgileri kesen bir çizgi çizdikten sonra ENTER'le komutu tamamlıyoruz. Komut dizilimi Şekli.4 de verilmiştir.

FENCE seçeneğini kullanarak TRIM yapmak.
Şekil.3 FENCE seçeneğini kullanarak TRIM yapmak.

Komut dizilimi
Şekli.4 Komut dizilimi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder