6 Eylül 2009 Pazar

AutoCAD “hatch” komutu: nesneleri tarama

Autocadde kapalı bir alan çizdik ve bu alanı herhangi bir desenle taramak veya kaplamak istiyoruz. Bunun için kapalı bölgemizi (örneğin en basitinden bir dikdörtgen çiziyoruz) çizdik ve sırada tarama yani hatch işlemi kalıyor. Bunun için commands satırına hatch veya kısaca h yazaraj enter’a basıyoruz. Ve karşımıza aşağıdaki pencere çıkıyor.

Burada swatch yazan yerin karşısında örnek bir desen var. O desenin üzerine tıklayıp karşımıza çıkan listeden istediğimiz deseni seçerek OK’e basıyoruz.

Sırada açı ve ölçü ayarlama var. Bunun için de angle and scale bölümünden ekleyecegimiz çizgiler düz değil de eğik olmasını istiyorsak angle yazan yere istediğimiz açı değerini veriyoruz.

Scale ise burada önemli yer tutuyor. Kapalı alanda kaç tane çizgi olması gerektiğini yönetir. Örneğin scale 1′de ise 1 birim alanda 1 tane tuğla deseni olur anlamına gelir.

Diğer önemli bir özellikse gradient seçeneğidir. (hatch sekmesinin yanında üstte) Gradiente tıkladığımızda bize kapalı alanı ne renke boyamak istediğimiz seçeneklerini verir. Bu da autocadin bizlere sunduğu güzel özelliklerindendir.

Son olarak hatch veya gradient seçimlerini yaptıktan sonra sağ üst tarafta add pick points’e tıklayıp desenleri ekleyeceğimiz kapalı alanları seçiyoruz. Seçimi yaptıktan sonra enter’a basınca tekrar bu pencere geliyor ve biz de tekrar OK’e basıyoruz ve nesnemiz taranmış oluyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder